17.08.1391 رادیو آزادی
شماری از زنانی که بخاطر نبود معاینات و تشخیص"دی،ان،ای" با مشکلات مواجه اند، مجبورهستند تا ماه ها را بخاطر انجام این معاینات درانتظارسپری کنند. گفته می شود که شک و گمان های بیجا وتایید ناشده شوهران برخانم های شان سبب شده که زندگی شماری از خانواده های افغان ازهم بپاشد.
شماری از زنانی که بخاطر نبود معاینات و تشخیص"دی،ان،ای" با مشکلات مواجه اند، مجبورهستند تا ماه ها را بخاطر انجام این معاینات درانتظارسپری کنند. گفته می شود که شک و گمان های بیجا وتایید ناشده شوهران برخانم های شان سبب شده که زندگی شماری از خانواده های افغان ازهم بپاشد.
به تازه گی قضایایی که گفته می شود بعضی پدران از فرزندان خود انکار می کنند، موضوع شماری از دوسیه های محاکم افغانستان را تشکیل می دهند. برخی از زنان متهم، بخاطر نبود وسایل تشخیص نسب در حالت بی سرنوشتی در نظارت خانه های شهر کابل بسر می برند. بی بی گل یکی از زنان متهمی است که بخاطر نبود معاینات "دی،ان،ای" از پنج ماه بدینسو در حالت بی سرنوشتی در توقیف خانه اناثیه شهر کابل، در قید بسر می برد.
دی ان ای یا دئوکسی نیکولیک اسید، ژن های اند که خواص ارثی را از یک نسل به نسل دیگر انتقال میدهند. امکان شناخت هویت ژنیتک یک فرد با مطالعه ساختمان "دی،ان،ای" وجود دارد، همانگونه که اثر انگشت هر فرد خاص است، "دی،ان،ای" او نیز خاص است، معاینه "دی،ان،ای" برای اثبات جرم متهمین انجام می شود.
گفته می شود که وسایل تشخیص و لابراتوار معاینه دی ان ای در افغانستان وجود ندارد و تنها شفاخانه که می تواند این معاینات را انجام دهد شفاخانه بگرام است که آنهم مربوط ایالات متحده امریکا می باشد.
یکی از مثال های دیگر در این مورد، خانم جوانی بنام بتول است، وی که دو طفل دارد و چهار سال قبل از شوهر اش جدا شده است می گوید، با انکار شوهر اش از پسر دومی وی، توهین بزرگی بر شخیصت وی صورت گرفته و به گفته وی این تهمت بر روح و روان اش تاثیری ناگواری گذاشته است.
خانم بتول پس از این ادعای شوهر اش برای اعاده حیثیت به ارگان های عدلی و قضایی مراجعه کرد است. به گفته خانم بتول از این که تشخیص معاینات "دی،ان،ان" در افغانستان به جز شفاخانه بگرام مساعد نیست، وی مشکلات زیادی را متحمل گردیده است.
گفته می شود که او اولین زنی است که موفق به اجرای معاینه "دی،ان،ای" در افغانستان شده است.
به اساس گزارش ها شماری از زنان دیگر نیز در افغانستان وجود دارند، که نبود معاینات "دی،ان،ای" زنده گی خانواده گی شان را برهم زده و به حیثیت اجتماعی شان صدمه وارد کرده است. تلاش کردیم تا در این مورد با مسوولین وزارت صحت عامه افغانستان صحبت نماییم اما آن حاضر به مصاحبه نشدند.
گفته می شود که تشیخص و معاینات "دی،ان،ای" در سایر کشور هابه آسانی قابل دسترس است و در صورت ضرورت می توان به زودترین فرصت به آن دست یافت. به اساس گزارش ها، علاوه بر این مشکل زنان در افغانستان با سایر خشونت ها نیز دست و پنجه نرم می کنند.
با وجود گستردگی خشونت علیه زنان، گفته می شود که پنهان نگه داشتن آن و پرهیز زنان از نشان دادن عکس العمل در برابر آن، از مشخصات اکثر زنان افغان بشمار می رود. در فرهنگ سنتی افغانستان به اصطلاح کارد به استخوانشان نرسد لب به اعتراض باز نمیکنند.
سحر لیوال
Shirin Naziry
No comments:
Post a Comment